معرفی مکان گردشگری قلعه الموت در شهر قزوین

معرفی مکان گردشگری قلعه الموت در شهر قزوین

اگر به بازدید از جاذبه های گردشگری خاص علاقه دارید، می توانید قزوین را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب کنید. قزوین جزو محبوب ترین شهرهای ایران است که جاهای دیدنی متعدد آن نظیر قلعه الموت از دلایل محبوبیت آن در بین گردشگران است. در این مقاله از سایت هشتیا به معرفی قلعه الموت قزوین می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.

آشنایی با قلعه الموت قزوین

دژ کهن حسن صباح، قلعه‌ی الموت، بنا به نظر بسیاری از گردشگران بریتانیایی که در سفرنامه‌هایشان به بازدید از این قلعه اشاره‌ کرده‌اند، وسعتی به قدر یک روستای کوچک در حومه لندن یا شفلد دارد.

قلعه الموت ۲۰۰۰۰ متر مربع مساحت دارد آن هم در ارتفاعی به بلندای دوهزار و صد متر از سطح دریا. این دژ مستحکم بر بلندای ارتفاعات الموت، تنها یک راه ورودی دارد که در ضلع شرقی قلعه قرار دارد. بسیاری از جهانگردان، در مقالات و سفرنامه‌هایشان، دژ الموت را یک صخره‌سرای کج ایستاده توصیف کرده‌اند که بر بلندای کوهی با خاکی سرخ رنگ، با زاویه هفتاد درجه ثابت مانده است.

معماری قلعه الموت

معماری قلعه که دوبخشی است و سازمانی شرقی-غربی دارد، از دیوارهای مستحکمی ساخته شده که کجی و راستی‌شان، لاجرم از توپوگرافی صخره‌های سنگی کوه به رنگ سرخ و قهوه‌ای سوخته پیروی می‌کنند. آب قلعه هم از چشمه‌های کوهستانی تامین می‌شده و با یک سیستم لوله‌کشی سفالین از چشمه‌هایی مثل چشمه کلدر به داخل فضای قلعه می‌آمده است.

به طور کلی، دژ الموت دو بخش بالایی و پایینی دارد که در هر کدام از این دو، دهنه‌ای متفاوت از بخش دیگر ساخته شده و دلیل آن هم وضع زمین و صخره‌هایی است که آن بخش روی آن صخره قرار گرفته است.

تاریخچه قلعه الموت

مغولان در ادامه جنگ و ویرانی های شان به قلعه الموت هم رسیدند. در آن زمان هفتمین حاکم اسماعیلیان در قلعه فرمانروایی می کرد و مشاورش، خواجه نصیرالدین طوسی بود. ساکنان قلعه امید داشتند که با فرا رسیدن زمستان، سرما مغولان را از پای درآورد اما در آن سال سرمای زمستان طوری نداشت. خواجه نصیر از حاکم می خواهد که تسلیم شود و او نیز این کار را انجام می دهد.

در نهایت در شوال ۶۵۴ هجری قمری قلعه را به آتش کشیدند و همه چیز را ویران کردند. قلعه در زمان تیموریان به تبعیدگاه مخالفان سیاسی بدل شد و پس از آن تا سال ۶۷۳ هجری قمری شکوهی نداشت. پس از مدتی باقی مانده پیروان اسماعیلیه، قلعه را دوباره به تصرف خود درآوردند و به کارهای خود ادامه دادند اما زیاد دوام نیاوردند.

ویژگی های قلعه الموت

در دوره صفویه بود که این بنا خالی از اسماعیلیان شد و پس از ساخت و سازهایی، آن را به زندان حکومتی تبدیل کردند. بنا به دلیل نامعلومی دوباره قلعه ویران شد که برخی آن را به حمله محمود افغان به قزوین نسبت می دهند اما شواهدی وجود ندارد. در دوره قاجار باقیمانده های سازه تخریب و از آجرهای آن برای ساخت و ساز استفاده کردند.

پس از آن حفاری هایی برای پیدا کردن گنج در این مکان صورت گرفت که آن را به نابودی کشاند و امروزه فقط بقایایی از آن باقی مانده است. بد نیست بدانید باستان شناسان تا مدت ها فکر می کردند اینجا فقط یک زندان بوده است ولی کم کم نشانه هایی از زندگی افراد خاص و مقامات بالای جامعه در این مکان می یابند و متوجه کاربرد آن می شوند.

بازدید از قلعه الموت

مسیر رسیدن به قلعه یک کوهنوردی زیگزاگی را پیش پای شما می‌گذارد که خودش به تنهایی یک گردشگری طبیعی و کوهنوردی کامل است. خود الموت به معنی آشیانه عقاب است چرا که این قلعه مرتفع است.

اگر برایتان سوال است که قلعه الموت چند پله دارد باید بگوییم برای رسیدن به آنجا باید از بیش از ۳۰۰ پله سنگی بالا بروید، البته آنجا محلی‌ها در ابتدای مسیر کوهستانی، چند اسب و الاغ آماده کرده‌اند تا به شما کمک کنند. البته مسیر مال رو که طی شد باز هم باید بالا بروید. پس بدون آمادگی جسمانی هوس سفر به سرتان نزند، این راه را طی کردن شبیه کوهنوردی نیمه سنگین برای آنهایی است که کوهنورد حرفه‌ای محسوب نمی‌شوند.

دسترسی به قلعه الموت

حال می‌خواهیم برایتان بگوییم دسترسی به قلعه الموت چگونه است؟ اگر از سمت تهران و کرج به سمت قزوین بروید، باید نرسیده به این شهر به مسیر فرعی الموت بپیچید، اینجا ۸۵ کیلومتر تا نزدیکترین شهر (شهر معلم کلایه) فاصله دارد ولی طی کردن این مسیر به علت صعب العبور بودن جاده و پیچ در پیچ بودنش، برای آنهایی که شناختی از مسیر ندارند ممکن است بیش از دوساعت طول بکشد.

منبع: همیار تریپ

امتیاز این مقاله

ارسال دیدگاه