معرفی مراحل مهم در بازسازی یک ساختمان

معرفی مراحل مهم در بازسازی یک ساختمان

اگر در یک ساختمان قدیمی زندگی کرده باشید، قطعا اهمیت بازسازی و احیای سازه را خوب می‌دانید. بازسازی ساختمان به معنی نوسازی یا تغییر بخش‌هایی از ساختمان است که دچار فرسودگی، آسیب و کهنگی شده است. گاهی نیز بازسازی با هدف ایجاد فضای جدید و مطابقت محیطی که دراختیار دارید انجام می‌شود. با کمک بازسازی ساختمان می‌توانید کاربری فضاهای مختلف را تغییر دهید و از زیبایی و جلوه سبک دکوراسیون جدیدتان لذت ببرید. اما پیش از اقدام لازم است در خصوص مراحل بازسازی ساختمان  اطلاعات بیشتری کسب کنید.

مراحل بازسازی یک ساختمان

در این مقاله از سایت هشتیا، تمام مراحل بازسازی ساختمان را بررسی می‌کنیم و جزییات آن را مطابق با نیازتان ارائه خواهیم کرد تا روند بازسازی را با آگاهی کافی آغاز کنید.

1. نیازسنجی برای بازسازی ساختمان

یکی از مهم‌ترین اقدامات هر پروژه بازسازی، نیازسنجی است. اگر پروژه شخصی باشد قطعا لازم است تا با افراد درگیر در آن صحبت کنید و نیازهای واقعی‌شان را جویا شوید. اگر پروژه برای کارفرما انجام شود، لازم است تا نیازهای کارفرما به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد.  در واقع، در این مرحله باید تصمیم بگیرید که چرا به بازسازی نیاز دارید و چه نتیجه‌ای از آن به دست می‌آورید! دانستن این موضوع هدف اصلی بازسازی و نحوه اجرای آن را مشخص می‌کند. در این پروسه معمولابازسازی با هدف ایجاد ارزش افزوده ملک،بهبود فضای کاری و افزایش کاربری در کنار زیباسازی محیط اجرایی می‌شود. شما می‌توانید با کمک بازسازی، ارزش ملکتان را چند برابر کنید و تقاضا را برای خرید و اجاره افزایش دهید. گاهی نیز بازسازی ساختمان با هدف افزایش یا ارتقاء کاربری فضا انجام می‌شود. به این ترتیب می‌توانید فضایی جذاب ایجاد کنید و از زیبایی فضاهای مختلف لذت ببرید. در این مدل بازسازی معمولا کاربری فضاها ارتقا پیدا می‌کند و می‌توانید از فضایی که در اختیارتان است، نهایت استفاده را داشته باشید.  برای سر و سامان دادن شرایط بازسازی و ورود به چنین پروسه پیچیده‌ای، می‌توانید از چک لیست مخصوص کمک بگیرید تا خیلی راحت این روند را دنبال کنید.

 2. انتخاب متخصصین این حوزه

شما برای بازسازی هر فضایی نیاز به متخصصین آن دارید. انتخاب تیم تخصصی که به بهترین شکل ممکن در پروژه اشراف داشته باشد و روند آن را اجرایی کند، می‌تواند نتایج بسیار موفقیت آمیزی رقم بزند. انتخاب متخصصین باید با تحقیق و شناخت دقیق همراه باشد. استفاده از بهترین تیم برای بازسازی ساختمان، کمک می‌کند تا بتوانید با خیال آسوده از تمام امکانات استفاده کنید و خلاقانه‌تر ایده‌های شخصی و تیمی را اجرا کنید. به همین دلیل برای برآورد هزینه‌ها و شناخت متریال‌های جدید در بازار نیز، وجود یک تیم حرفه‌ای ضروری است.

3. تعیین بودجه و سقف هزینه‌ها

بخش بسیار مهم هر پروژه‌ای، تعیین بودجه و مشخص کردن هزینه‌ها است. به این ترتیب لازم است تا بودجه بندی بسیار حرفه‌ای ترتیب دهید و متناسب با اولویت در بازسازی، جدیدترین لیست هزینه را از متخصصین دریافت کنید. برای این کار ابتدا باید تمامی مواردی که نیاز به بازسازی دارند یادداشت نمایید. پس از این مرحله هزینه‌ها را درج کنید. مثلا هزینه‌های مربوط به خرید متریال، نیروی کار، تخریب و تجهیز همگی باید در یک برآورد مشخص درج شوند. یادتان باشد که ممکن است هزینه‌های پیش‌بینی‌نشده‌ای در طول پروژه ایجاد شود، پس حتما 10 الی 20% افزایش هزینه را پیش‌بینی کنید. اگر محدودیتی برای اجرای بازسازی و هزینه‌های آن دارید، اولویت بندی کنید و متناسب با همین اولویت‌ها پروژه را ادامه دهید.

 ۳. اخذ مجوزهای بازسازی

شاید جالب باشد که بدانید برای بازسازی ساختمان، لازم است تا مجوزهای مشخصی را دریافت کنید. این مجوزها در هر منطقه قوانین خاص خودشان را دارند. بسته به نوع بازسازی و لوکیشن ملک یا نوع کاربری آن، باید برای بازسازی از متخصصین و مراجع مرتبط مجوز دریافت کنید. در ایران، برخی تغییرات مانند اضافه کردن طبقات، تغییرات ساختاری بزرگ، تغییر نما یا تغییر کاربری نیازمند مجوز از شهرداری یا سازمان‌ آتش نشانی، نظام مهندی و سازمان‌های مرتبط است. برای این کار باید نسبت به تهیه مدارک لازم مثل نقشه ساختمان، مدارک مالکیت و گواهی‌های مربوطه اقدام کنید. مراجعه به دفتر خدمات شهرداری و ثبت درخواست یا مشاوره با متخصصین همگی بخش‌های مهم این مرحله هستند. پس از درخواست‌ها لازم است تا منتظر تاییدیه بمانید و سپس کارتان را آغاز کنید. یادتان باشد که عدم اقدام برای این موارد برابر با جریمه‌های سنگین از سوی مراجع مربوطه است.

 ۴. طراحی و برنامه ریزی دقیق پروژه بازسازی 

یکی از مراحل مهم پروژه های بازسازی، طراحی یک نقشه دقیق از نتیجه نهایی است.  شما باید ضمن برنامه‌ریزی کامل برای بازسازی پروژه، نسبت به خرید و اقدامات موازی در موفقیت پروژه اقدام کنید. در واقع، در این مرحله لازم است تا معماران یا طراحان داخلی حرفه‌ای را همراه کرده و مشاوره بگیرید. به این ترتیب می‌توانید در خصوص چیدمان جدید  فضاها و نحوه برطرف کردن نیاز متناسب با اولویت‌ها دست به کار شوید.حتی  انتخاب مصالح و متریال‌هایی که قصد استفاده از آن‌ها را دارید ضروری است. شما باید براساس بودجه و کیفیت متریال‌ها دست به انتخاب بزنید و هزینه مشخصی برای تهیه آن اختصاص دهید. یادتان باشد که نحوه نورپردازی و نوع متریال‌های مخصوص آن نیز بخشی از همین پروسه طراحی است. گاهی نیاز به بازسازی سیستم‌های تأسیساتی مثل تهویه مطبوع، سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی وجود دارد که باید هوشمندانه نسبت به انجام آن برنامه ریزی کنید.

 ۵. تخریب بخش‌های قدیمی در پروژه بازسازی

شما باید پس از تهیه طرح، برنامه ریزی و تعیین جزییات، بخش‌های قدیمی و غیرضروری ساختمان را تخریب کنید. با این کار می‌توانید نحوه اجرای سازه جدید را مشخص کنید و از زیبایی و نتیجه آن لذت ببرید. حذف دیوارهای قدیمی کمک می‌کند تا بتوانید براساس نیازتان سازه را طراحی و اجرا کنید. دیوارهایی که دیگر کاربرد ندارند باید با دقت برداشته شوند اما چنین اقدامی باید با بررسی دقیق فشار بر روی سازه انجام شود. هرچند این روزها نصب کفپوش‌های چسبی بسیار رایج شده است، اما گاهی نیز تخریب کفپوش‌ها یا تعویض دیوارپوش‌ها بخشی از این پروژه است. استفاده از سیستم‌های هوشمند در ساختمان بادی در همین مرحله مدنظر قرار گیرند تا جزییات به خوبی قابل پیاده سازی باشد.

 ۶. بازسازی و آماده سازی زیربنای پروژه 

پس از تخریب، لازم است تا نسب به بازسازی فضا و پروژه اقدام کنید.  برای بازسازی فضای خانه لازم است تا سیستم آب و فاضلاب، لوله کشی و برق کشی را در یک بستر مناسب پیش‌بینی کنید. تعویض یا نصب لوله‌های جدید برای جلوگیری از مشکلاتی مثل نشت، ترکیدگی لوله و موارد جانبی همگی پس از بازسازی تا چندین سال رخ نمی‌دهد. فراهم کردن فضایی برای برق ‌کشی مناسب و نصب سیم‌ها در فضایی مناسب از جمله اقدامات مهمی است که باید برای پروژه انجام دهید. نصب تهویه مطبوع و تاسیسات مرتبط با آن نیز شرایطی می‌طلبد که بتوانید با خیال آسوده از سیستم‌های جدید و به روز استفاده کنید. نصب و اجرای سیستم‌های امنیتی نیز در همین شرایط انجام می‌شود.

 ۷.  اجرای دیوار و سقف‌های پروژه

پس از آماده سازی تاسیسات و زیربنا، لازم است تا بخش‌های اصلی فضا را اجرا کنید. ساختارهای جدید مطابق با نقشه تایید شده و طراحی شده اجرا می گردد. بخش بندی فضاهای مختلف با درنظر گرفتن نقشه اصلی بسیار ضروری است. معمولا ساخت دیوارهای جدید می‌تواند هویت اصلی فضا را مشخص کند. ساخت دیوارهای داخلی یا خارجی با استفاده از مصالح مقاوم و درنظر گرفتن وزن تحمیل شده به سازه می‌تواند بخش مهم مراحل بازسازی ساختمان باشد. اجرای  سقف‌های کاذب براساس طراحی و اجرا می‌تواند ارتفاع سقف و دکوراسیون داخلی را تعیین کند. پنجره‌ها و درها دقیقا در محل مناسبی که نقشه تعیین شده قرار می‌گیرند. نصب پنجره‌ها و درهای جدید مطابق با سبک معماری انتخاب می‌شوند تا ضمن تغییر در ساختار، دکوراسیون داخلی را تحت تاثیر قرار دهند.

 ۸. نصب کفپوش و دیوارپوش

یکی از مراحل بازسازی ساختمان مربوط به انتخاب کفپوش و دیوارپوش‌ها است. شما باید با انتخاب و نصب پوشش‌های مناسب برای کف و دیوار، زیبایی دکوراسیون داخلی پس از بازسازی را رقم بزنید. مهم‌ترین بخش این ماجرا، انتخاب کفپوش مناسب برای دکوراسیون داخلی است! شما می‌توانید از متریال‌هایی مثل سرامیک، لمینت، پارکت، یا سنگ استفاده کنید. انتخاب دیوارپوش‌های مناسب نیز کمک می‌کند تا فضایی جذاب ایجاد کنید. دیوارپوش‌ها جان تازه‌ای به دکوراسیون داخلی می‌بخشند؛ رنگ‌آمیزی دیوارها، نصب کاغذ دیواری، یا استفاده از پنل‌های دکوراتیو و آجرهای دکوراتیو می‌تواند ظاهری جذاب در فضا خلق کند.

 ۹. نورپردازی حرفه‌ای دکوراسیون و نما 

یکی دیگر از مراحل بازسازی ساختمان، رسیدگی به نورپردازی است. معمولا در پروسه بازسازی همه چیز به شکلی فکر شده اجرایی می‌گردد. مثلا برای نورپردازی دکوراسیون و نما، محل دقیق جزییات اهمیت دارد.  شما باید براساس سبک دکوراسیون داخلی و نوع روشنایی‌هایی که در هر فضا استفاده می‌شود، دیزاین آن را تکمیل کنید. مثلا برای دیزاین دکوراسیون و نما لازم است تا محل قرارگیری میز ناهارخوری، کانتر آشپزخانه، فضاهای مختلف و محیط مطالعه یا هرچیز دیگری را مشخص نمایید. این بخش معمولا در بازسازی و طراحی دکوراسیون داخلی تعیین می‌گردد.

لوسترها و چراغ‌های دیواری نیز در محل مشخصی نصب می‌شوند، پس سیم کشی و فراهم کردن فضای مناسب برای نصب آن‌ها نیز بخشی از ریزه کاری بازسازی محسوب می‌شود. نصب  سیستم‌های نورپردازی هوشمند در محل مناسب و استفاده از فناوری‌هایی مانند سیستم‌های روشنایی هوشمند برای صرفه‌جویی در انرژی، همگی در همین مرحله انجام می‌شود. توجه به تناسب نورپردازی با رنگ دیوارها و کف نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و می‌تواند حال و هوای دکوراسیون داخلی را تعیین کند.

 ۱۰.  رسیدگی به جزییات بازسازی ساختمان

در آخرین مرحله لازم است تا نگاهی عمیق به همه چیز داشته باشید و جزییات را به بهترین شکل ممکن اجرا کنید. در این شرایط معمولا  رنگ ‌آمیزی بخش‌های مختلف یا انتخاب رنگ مناسب برای دیوارها متناسب با سبک دکوراسیون داخلی و جزییات لوازم بسیار ضروری است. نحوه چیدمان وسایل و انتخاب سبک مبلمان، پرده‌ها و سایر وسایل دکوراتیو و اکسسوری‌ها نقشی تعیین کننده در نتیجه نهایی دارند. به همین دلیل باید به شکلی ریزبینانه همه چیز را مورد بررسی قرار دهید و از جزییات فضا بیشترین لذت را تجربه نمایید.

 کلام آخر

بازسازی ساختمان یک پروسه چند مرحله‌ای است که باید برای تمام بخش‌های آن برنامه ریزی دقیقی اجرا کرد. این فرایند چند مرحله‌ای و زمان‌بر، باید با نظارت متخصصین اجرایی شود تا کلیه بخش‌ها مورد بررسی قرار گیرد. هرگونه خطا در محاسبات و اجرای پروژه منجر به صرف هزینه‌های گزاف خواهد شد و بودجه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به همین دلیل استفاده از تیم‌های حرفه‌ای، برنامه ریزی دقیق و انتخاب متریال باکیفیت، موفقیت این پروژه را تضمین می‌کند.

منبع: بساز و بچین

امتیاز این مقاله

ارسال دیدگاه