نحوه و زمان کود دادن به گل و گیاهان خانگی

نحوه و زمان کود دادن به گل و گیاهان خانگی

خیلی از آن هایی که دارای گل و گیاه آپارتمانی می باشند، به آن ها آب می دهند ولی کود دادن به آن ها را فراموش می کنند. کود دادن به گل و گیاهان آپارتمانی دو علت با اهمیت دارد؛ اول اینکه گیاهان برای سلامت نیاز به مواد مغذی معدنی ویژه ای دارند و دوم اینکه آبیاری گیاهان، مواد مغذی در ترکیب گلدان را از میان می برد.

به علاوه باید دقت کنید که گیاه سال‌ ها در گلدان خود می باشد و باید عمر خود را در آن سپری کند و همچون گیاهی که در محیط بیرون می باشد، نمی تواند مواد مغذی دریافت کند. ریشه‌ های گل و گیاهان باغی قادر می باشند جهت پیدا کردن مواد مغذی در خاک پخش شوند، ولی گل و گیاهان آپارتمانی موجود در گلدان نیاز به کود دهی دارند. درست است که بعضی از مواد مغذی در ترکیب خاک گلدان وجود دارند، ولی هر بار با آبیاری گیاهان، بعضی از مواد مغذی اصلی را نابود می کند.

در حالت کلی در کود دهی به گل و گیاهان خانگی، می بایست ریشه ها و ساقه های گیاه مستحکم، شاخ و برگ های شاداب، شکوفه های درخشان و پاجوش‌ های تازه دیده شوند. همچنین کود دهی به گل و گیاهان آپارتمانی در طی زمان رشد، قادر است تا مواد مغذی مهم لازم برای آن ها جهت رشد نظیر نیتروژن N، فسفر P و پتاسیم K را تامین نماید.

درباره کود گیاهان

نخست خوب است بدانید که کود به عنوان غذای گیاهان محسوب نمی شود. گیاهان غذای لازم خود را با کمک نور خورشید در فرآیندی به اسم فتوسنتز ایجاد می کنند و کود همچون یک مولتی ویتامین برای گیاه به شمار می رود که موجب رشد جدید و سالم گیاهان خواهد شد. به علاوه کود جایگزین مواد مغذی مهمی می باشد که با رشد گیاهان در طی مدت رشد از بین می رود.

کودها دارای مقادیر اندکی مواد مغذی هستند که از میان ان ها می توان به مواد مغذی اصلی یا درشت مغذی ها نظیر نیتروژن N، فسفر P و پتاسیم K اشاره کرد.

وقت مناسب جهت کود دهی به گل و گیاهان خانگی

همانگونه که نور و آب زیاد برای گیاهان مضر می باشدکود زیاد هم باعث صدمه به آن ها خواهد شد. در واقعحقیقت کود دهی گل و گیاهان آپارتمانی به میزان اندک در فصل رشد گیاه یعنی روزهای اول بهار تا روزهای آخر تابستان بسیار اثرگذار می باشد.

در این مدت، گل و گیاهان به صورت فعال رشد می کنند و هنگامی می باشد که از مواد مغذی جدید بهترن استفاده را می کنند. در حالت کلی، بر اساس کود مورد استفاده، می بایست تا گیاهان خود را یک بار در هر دو هفته یکبار یا یک بار در ماه کود دهید. سعی کنید تا پیش از مصرف برچسب روی بسته بندی کود را مطالعه نمایید، چراکه مواردی نظیر رقیق‌ سازی و جدول زمانی احتمالا بر اساس برند آن، فرق می کند.

گیاهانی که جدیدا در گلدان کاشته شده اند یا بار دیگر گلدان شده اند، اصولا احتیاجی به کود دهی ندارند. چراکه ترکیب خاک گلدان جدید آن ها سرشار از مواد مغذی می باشد که هنوز توسط گیاه مورد استفاده قرار نگرفته اند. در نتیجه جهت پیشگیری از صدمه به این گیاهان تازه کاشته شده، می بایست تا دو تا سه ماه منتظر بمانید و پس از آن در طی فصل رشد گیاه، کود دهی را انجام دهید. در صورتی که در ماه‌ های پاییز و زمستان گل‌ کاری را انجام داده اید، بهتر است تا فصل رشد بعدی از کود دهی به گیاهان جلوگیری نمایید.

دقت کند که در خصوص کود دادن به گیاهان خانگی برای گیاهان در فضا های کم نور، کود دادن لازم نمی باشد چراکه عملکرد متابولیک آن ها آهسته تر می باشد.

معنای عددهای روی بسته های کود

باید بدانید که تقریبا هفده ماده مغذی مهم و لازم برای گل و گیاهان وجود دارد، ولی سه تای آن ها به صورت ویژه تری در بخش جلویی بیشتر بسته ای کودها مشاهده می شوند. سه عددی که مشاهده می کنید برای N-P-K می باشند. همانگونه که پیش تر گفتیم N به معنای نیتروژن، P به معنای فسفر و K به معنای پتاسیم می باشند که درشت مغذی های ضروری برای گیاهان هستند.

نسبت N-P-K روی برچسب بسته بندی کود احتمالا 10-5-8 می باشد. کودهایی با نسبت بیشتر در مقایسه با کودهایی با نسبت کم تر غلیظ تر می باشند. دقت کنید در صورت که یک کود دارای اعداد بیشتری بود، به این معنا نیست که کود بهتر می باشد. در حقیقت آن کود غلیظ تر بوده و پیش از استفاده احتیاج به رقیق شدن با آب دارد.

کود شما احتمالا ریز مغذی هایی هم دارد که آن را به یک کود کامل مبدل می کند. از میان این این ریز مغذی ها باید به آهن، منگنز، روی، مس، بور، مولیبدن، کلر و … اشاره کرد. هر ریز مغذی در عملکردهای آنزیمی، سلولی و رشدی گیاه وظیفه ای دارد. ولی در مقدار بسیار درشت مغذی های NPK لازم نمی باشند. ریز مغذی های کود در پشت بسته بندی کود بیان شده اند.

جهت کود دهی به گل و گیاهان خانگی می بایست تا کودهای متعادل نظیر 5-5-5 به کار ببرید. از سوی دیگر قادر می باشید تا کودی را برگزینید که نسبت مواد مغذی لازم برای گیاه شما بیشتر از دیگر موارد باشد. برای نمونه کودی با نسبت نیتروژن بیشتر جهت زیاد شدن رشد برگ بسیار خوب می باشد، در مقابل نسبت فسفر بیشتر موجب بهتر شدن باردهی و گلدهی گیاه خواهد شد.

انتخاب میان کود جامد و کود مایع

کودها دارای شکل های گوناگونی می باشند. انتخاب مدل کود جهت استفاده بیشتر یک اولویت به مار می رود. زیرا هر یک از این کودها، خوبی ها و بدی هایی دارند و هر دو مواد مغذی لازم برای گل و گیاهان را فراهم می کنند.

باد بدانید که کودهای مایع و کودهای پودری متداول ترین مدل های کود برای گیاهان خانگی به شمار می روند. بر اساس مقدار غلظت این مدل از کودها طبق نسبت N-P-K قادر می باشید تا یک مدل خوب برای گیاهان آپارتمانی خود برگزینید و استفاده نمایید. به علاوه این کودها هزینه بسیار خوبی در مقابل حجم خود دارند. به کار بردن کودهای مایع و پودری هم راحت می باشد و با آب قابلیت رقیق شدن دارند. خیلی از کودهای پودری را هم می توان به طور مستقیم به ترکیب خاک گلدان بیفزایید.

کودهای جامد که کودهای خشک یا دانه ای هم می باشند، اصوا برای گیاهان آپارتمانی کم تر متداول می باشند. چراکه رقیق کردن آن ها به راحتی صورت نمی گیرد و به علت اینکه بعضی از کودهای دانه ای زمان رهاسازی دارند، شما ممکن است با کود دهی زیاد، کود دهی در زمان نور کم گیاه یا کود دهی در زمان رشد آهسته، گیاه را به خطر بیندازید و به ان صدمه بزنید.

انتخاب میان کود شیمیایی یا کود ارگانیک

خوب است بدانید که کودهای مصنوعی یا شیمیایی، اصولا غلیظ تر و با اندازه بسیار خوبی از هر ماده مغذی ماکرو و میکرو ساخته شده اند. به علاوه این کودها به صرفه می باشند، خصوصا در  صورتی که به صورت مایع جهت رقیق کردن خریده شوند. شما قادر می باشید تا از این کودها کمتر استفاده نمایید و به همان مقدار مواد مغذی بگیرید.

کودهای ارگانیک دارای مواد طبیعی نظیر ضایعات مواد غذایی بازیافتی می باشند، در نتیجه غلظت کم تری دارند و بنابراین برای گل و گیاهان آپارتمانی خیلی خوب می باشند.

کود آلی هم اندکی دارای هزینه بیشتری می باشد، ولی یک جایگزین بدون خطر و بدون مواد شیمیایی می باشد. در صور تی که حیوان خانگی دارید، به کار بردن کودهای آلی احتمالا گزین خوبی باشد.

در حالت کلی، کودهای آلی و شیمیایی عملکرد مشابهی دارند و نیترات، یون‌ های پتاسیم و فسفات‌ ها را به گل و گیاهان می‌ رسانند.

موارد با اهمیت جهت کود دهی به گیاهان خانگی

در ادامه مواردی را بیان می کنیم که با آن ها قادر می باشید تا کود دهی به گیاهان خانگی خود را به درستی اجام دهید:

  • فصل بهار وقت خیلی خوبی جهت آذغاز کود دهی به گل و گیاهان می باشد چراکه در این مدت گل و گیاهان رشد فعال خود را آغاز می کنند. گیاهان با رشد سریع تر در مقایسه با گیاهانی با رشد آهسته نظیر کاکتوس یا گیاهان غیرفعال باید بیشتر کود دهی شوند.
  • شما می بایست تا کود را رقیق نمایید و به اندازه درست کود دهی به گل و گیاهان خانگی را آغاز نمایید. در صورتی که در ترکیب گلدان مواد مغذی کمی وجود داشت و در زمان یک سال یا بیشتر کود دهی انجام نشده بود، قادر می باشید با افزودن آب کم تر در زمان رقیق کردن توان کود را بیشتر نمایید.
  • گل و گیاهانی که میوه یا گل می دهند در زمان عمر خود کود زیادتری می خواهند. هنگامی که میوه‌ ها یا گل‌ ها را بچینید، آن مواد مغذی نابود می سوند و و می بایست مجددا شارژ شوند.
  • میزان N-P-K لازم برای گیاهان خود را بدانید. این نسبت عناصر درشت مغذی لازم گیاه شما به شمار می رود. این نسبت باید مشابه 10-8-10 باشد. چنانچه این را روی بسته بندی کود ندیدید، کود دیگری انتخاب کرده و بخرید.
  • ریز مغذی ها به مقدار درشت مغذی ها با اهمیت می باشند، گیاهان تنها به میزان کم تری از این مواد احتیاج دارند. اکثر کودها دارای ریز مغذی‌ها می باشند. این مواد اصولا به صورت واضح در جلوی ظرف کود مشخص نمی باشند و جهت چک کردن مقدار ریز مغذی های می بایست پشت بسته بندی کود را ببینید و بخوانید.
امتیاز این مقاله

ارسال دیدگاه