یکی از ابزارهای کاربردی در دنیای برق و الکترونیک فازمتر است که جهت تشخیص وجود ولتاژ در مدار، مورد استفاده قرار میگیرد. با وجود ساده و کوچک به نظر رسیدن این ابزار، نقش آن در اطمینان از سلامت سیستمهای الکترونیکی و ایمنی آنها غیر قابل انکار است. ما در این ماله از سای هشتیا قصد داریم به بررسی کامل فازمتر، اجزای اصلی آن، انواع مختلف فازمتر و کاربردهای آن بپردازیم.
فازمتر چیست؟
فازمتر یک ابزار الکتریکی است که به کمک آن میتوان وجود یا عدم وجود ولتاژ الکتریکی را در دستگاههای الکتریکی یا مدار تشخیص داد. با استفاده از یک فازمتر کوچک بدون اینکه به تجهیزات پیشرفتهای نیاز داشته باشید، میتوانید بررسی کنید که یک مدار برق دارد یا خیر. فازمترها در انواع مختلف تولید میشوند و هر کدام از آنها کاربرد خاص خود را دارد.
اجزای اصلی فازمتر چیست؟
آشنایی با اجزای اصلی فازمتر، این امکان را به شما میدهد تا درک بهتری از نحوه عملکرد این ابزار داشته باشید. در این قسمت بخشهای مختلف و وظایف هر کدام از این بخشها را شرح دادهایم.
میله فازمتر
به بخشی از فازمتر که کاربر آن را در دست میگیرد تا برای اندازهگیری ولتاژ به نقطه مورد نظر نزدیک شود، میله فازمتر گفته میشود. جنس این میله از مواد عایق است و به همین دلیل مانع از انتقال شوک الکتریکی به کاربر میشود.
بدنه فازمتر
اجزای مختلف فازمتر درون بدنه آن جای گرفتهاند. بدنه بخش اصلی این ابزار است که با جای دادن بخشهای مختلف درون خود و محافظت از آنها، در افزایش ایمنی کاربر نقش دارد. بدنه فازمتر از مواد عایق و نارسانا ساخته شده است.
سری فازمتر
بخشی از فازمتر که با دستگاه مورد بررسی یا قسمت الکتریکی مدار تماس پیدا میکند، سری فازمتر نامیده میشود. طراحی این قسمت رسانا به گونهای انجام شده که برقراری تماس با نقاط مختلف دستگاه مورد نظر را به راحتی امکانپذیر میکند.
مقاومت
برای محدود کردن جریان الکتریکی، از یک مقاومت کوچک درون فازمتر استفاده میشود. این جز از فازمتر مانع از آسیب رسیدن به کاربر و دستگاه شده و ایمنی بیشتری را در هنگام کار برای کاربر فراهم میکند.
لامپ فازمتر
برای نشان دادن بصری وجود ولتاژ در مدار، از لامپ استفاده میشود. در صورتی که فازمتر بتواند وجود ولتاژ در مدار را تشخیص دهد، لامپ روشن شده و به این طریق کاربر از وجود برق در دستگاه مطلع میشود.
فنر
در داخل فازمتر جهت ایجاد یک تماس الکتریکی قابل اطمینان بین قسمتهای مختلف، از فنر استفاده میشود. عملکرد فنر در ارائه نتایج دقیقتر و عملکرد درست فازمتر تاثیرگذار است.
مهمترین کاربرد فازمتر چیست؟
فازمتر کاربردهای مختلفی دارد که در میان آنها تشخیص وجود ولتاژ در دستگاههای الکتریکی از همه مهمتر است. فازمتر برای تعمیرکاران، افرادی که به عنوان تکنسین الکترونیک و برق مشغول به کار هستند و تمامی علاقمندان به کارهای فنی که در حرفه خود با تجهیزات الکتریکی کار میکنند یک ابزار ضروری است. با استفاده از این ابزار، کار با مدار و دستگاهای الکتریکی به تجربه ایمنتری برای شما تبدیل خواهد شد.
انواع مدلهای فازمتر موجود در بازار کدام است؟
این روزها انواع مختلفی از فازمتر در بازار وجود دارد که هدف از طراحی هر کدام از آنها انجام یک کار خاص است. برخی از کاربردیترین مدلهای فازمتر عبارتاند از:
فازمتر ساده: ابتداییترین و سادهترین نوع فازمتر بوده که هدف از طراحی آن تشخیص وجود ولتاژ در یک مدار الکتریکی است.
فازمتر دیجیتال: صفحه نمایش دیجیتالی که در این مدل طراحی شده است، ولتاژ دقیق دستگاه الکتریکی را به کاربر نشان میدهد.
فازمتر القایی: این مدل فازمتر به واسطه تشخیص ولتاژ بدون نیاز به تماس مستقیم با مدار، ایمنی بیشتری در حین کار دارد.
فازمتر غیر تماسی: تشخیص ولتاژ به کمک فازمتر غیر تماسی، بدون نیاز به تماس فیزیکی با مدار و از طریق بررسی تغییرات میدان الکتریکی اطراف دستگاه صورت میپذیرد.
فازمتر چگونه کار میکند؟
اساس کار فازمتر انتقال جریان الکتریکی و تشخیص ولتاژ است. اگر تماسی بین یک نقطه از مدار و سری فازمتر برقرار شود در صورتی که مدار دارای ولتاژ باشد، از طریق لامپ فازمتر و مقاومت کوچکی که درون دستگاه تعبیه شده است جریان کوچکی عبور میکند. در نتیجه عبور این جریان، لامپ روشن شده و کاربر متوجه وجود جریان برق در مدار میشود. فازمترهای دیجیتالی جهت اندازهگیری دقیق ولتاژ و نمایش آن روی صفحه نمایش، به مدارهای الکترونیکی پیچیدهتری مجهز هستند.
فازمتر، با وجود ظاهر ساده و کوچک خود، نقش بهسزایی در تضمین ایمنی و صحت سیستمهای الکتریکی دارد، از تشخیص وجود ولتاژ در مدارها گرفته تا ارائه اطلاعات دقیق در مورد وضعیت جریان الکتریکی. فازمتر ابزاری است که نمیتوان از اهمیت آن چشمپوشی کرد. میله عایق و بدنه محافظ، سری رسانا، لامپ نشاندهنده ولتاژ، هر کدام نقش مهمی در عملکرد این ابزار دارند. فازمترها نه تنها برای تعمیرکاران و تکنسینهای برق و الکترونیک بلکه برای هر کسی که با تجهیزات الکتریکی سروکار دارد، ضروری و کاربردی هستند.
منبع:ابزاررضا