در صورتی که شما قصد خرید پمپ باد را دارید، لازم است با انواع پمپ باد و شیوه عملکرد آنها آشنا شوید تا بتوانید بر اساس نیاز خود بهترین گزینه را انتخاب کنید. کمپرسورهای باد با توجه به کاربرد و نیاز کاربران به دستههای گوناگونی مانند پمپ باد صنعتی، خانگی، خودرویی، نجاری، دستی، شارژی و … تقسیم میشوند. هر یک از این پمپها ویژگیهای خاص خود را دارند که بسیاری از آنها را نمیدانیم. بنابراین در این مقاله از سایت هشتیا با ما همراه باشید تا همه اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهیم.
انواع پمپ باد طبق کارکرد
در این قسمت به بررسی انواع پمپهای باد بر اساس کارکرد آنها میپردازیم. از پمپهای دستی صنعتی گرفته تا پمپهای باد خانگی دارای ویژگیها و کاربردهای خاصی هستند که بررسی آنها میتواند به فهم بهتر شما کمک کند.
پمپ باد ماشین
پمپهای هوای خودرو یکی از ویژگیهای حیاتی در خودروها محسوب میشوند. این دستگاهها به شما اجازه میدهند فشار لاستیکهای خودروتان را به سطح مطلوبی برسانید. این کار از نظر ایمنی و عملکرد بهتر خودرو بسیار حیاتی است.
پمپ باد صنعتی
کمپرسورهای صنعتی با استفاده از موتورهای الکتریکی/ دیزل یا بنزینی، انرژی ذخیره شده را به شکل هوای فشرده تبدیل میکنند. این ابزارها از روشهای مختلفی استفاده میکنند تا حجم بیشتری از هوا را در مخزن ذخیره کرده و فشار هوا را افزایش دهند. پس از رسیدن به حداکثر فشار هوای مخزن، کمپرسور صنعتی خاموش میشود و هوا را تا زمان نیاز در مخزن نگهداری میکند. این انرژی ذخیرهشده در موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد.
پمپ باد نجاری
برای مشاغلی مانند نجاری از کمپرسور باد قابلحمل استفاده میکنند. این کمپرسورها نه تنها توان و قدرت زیادی دارند بلکه جابهجایی و حمل آنها نسبت به مدلهای دیگر راحتتر است.
پمپ باد خانگی
کمپرسورهای هوای خانگی به دلیل اندازه کوچک و مکانیزمهای سبک به یکی از پرکاربردترین ابزارها در خانهها تبدیل شدند. این ابزارها به دلیل قابلیت حمل، جابهجایی آسان و کارایی بالا برای مصارف مختلفی از جمله باد کردن لاستیک خودرو، پر کردن استخرهای بادی یا حتی برای استفاده در مشاغل مختلف از جمله نصب کابینت یا پارکت بسیار مورد توجه قرار میگیرند.
کمپرسورهای خانگی از مخازنی با حجم متنوع استفاده میکنند. انتخاب حجم مناسب مخزن بستگی به نوع کاربری و نیازهای شما دارد.
پمپ باد رنگ کاری
برای استفاده از ابزارهایی مانند میخکوبها، رنگپاشها و منگنهکوبهای بزرگ میتوان از کمپرسورهای دو مخزنه استفاده کرد. کمپرسورهای دو مخزنه با ظرفیت بیشتر حمل هوا میتوانند مدت زمان طولانیتری کار کنند؛ البته از کمپرسور باد استوانهای هم در اکثر کارگاهها استفاده میشود.
پمپ باد یخچال
کمپرسورهای هوای باد یخچالی بهعنوان یکی از انواع مختلف کمپرسورهای هوا شناخته میشوند. این دستگاهها برای تولید فشار هوای پایین و مناسب برای خنک کردن و یخچالها و فریزرها به کار میروند.
انواع پمپ باد طبق منبع تغذیه
پمپ بادها بر اساس منبع تغذیه به مدلهای زیر تقسیم میشوند:
پمپ باد دستی
پمپهای دستی از جمله انواع پمپهای باد هستند که برای کاربردهای کوچک مانند تخلیه یا باد توریهای هوا استفاده میشوند. این پمپها به دلیل اندازه کوچک و جمعوجوری که دارند برای مسافرتها یا کمپینگها عالی هستند.
پمپ باد شارژی
پمپهای باد فندکی شارژی از دسته مینی کمپرسورها به حساب میآید. درون این پمپها یک باتری جهت ذخیره انرژی قرار دارد؛ بنابراین در صورتی که به منبع برق یا باتری دسترسی نداشته باشید، میتوانید از باتری داخلی آنها استفاده کنید. این کمپرسورها به دو نوع تک سیلندر و دو سیلندر تقسیم میشوند و میتوانند حجمهای مختلفی از هوای فشرده را تولید کنند.
پمپ باد برقی
استفاده از پمپ باد برقی نسبت به مدل دستی به شدت راحتتر است؛ بهعنوانمثال برای باد کردن وسایل بادی بزرگ مانند استخرهای بادی یا تشکهای بادی، این پمپها بسیار عالی هستند. اگر قصد باد کردن این وسایل را با پمپ باد دستی داشته باشید، زمان زیادی صرف خواهد شد و پمپ باد برقی این وسایل را در کمتر از 5 دقیقه و بدون هیچ زحمتی باد میکند. از این پمپها میتوان برای خالی کردن باد وسایل بادی هم استفاده کرد.
پمپ باد بنزینی
پمپ باد، دستگاهی است که برای تبدیل انرژی به انرژی جنبشی از موتورهای بنزینی، دیزلی یا الکتریکی کمک میگیرد. بهطور طبیعی به پمپ بادی که با موتور بنزینی کار میکند «پمپ باد بنزینی» می گویند. این پمپ بادها برای مصارف گوناگون و مکانهایی که انرژی برق در دسترس نیست عالی هستند.
پمپ باد پدالی
کمپرسور پدالی معمولاً برای انواعی از محصولات بادی به کار میرود که به حجم نسبتاً کمی از گاز نیاز دارند. بااینحال این دستگاه امکان تولید حجم بیشتری از گاز را نیز دارد؛ اما به دلیل اینکه عملکرد آن بهواسطه نیروی انسانی صورت میگیرد، استفاده از آن برای محصولاتی با حجم باد کمتر توصیه میشود.
انواع پمپ باد طبق نوع روغنکاری
پمپها بر اساس روغنی یا خشک بودن هم با یکدیگر متفاوتاند. در ادامه این تفاوتها را مفصل بررسی میکنیم.
پمپ باد روغنی
کمپرسورهای باد روغنی همانطور که از نامش مشخص است، از روغن بهعنوان ماده روشنکننده برای پیستونها استفاده میکنند؛ زیرا جنس و مواد استفاده شده در ساختار قطعات بهگونهای طراحی شده که احتیاج به روغن دارد و بدون آن نمیتواند عملکرد درستی از خودش نشان دهد.
پمپ باد بدون روغن
کمپرسورهای بدون روغن یا خشک نیازی به روغنکاری ندارند و از هوا برای خنک کردن قطعات خود استفاده میکنند. در این نوع کمپرسورها، محفظه تراکم هوا بهطور کامل از بخش انتقال قدرت جدا شده است؛ بنابراین هوا با هیچ قسمتی از روغن در تماس نیست.
انواع پمپ باد طبق حجم مخزن
کمپرسورهای هوا بر اساس ظرفیت به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. کمپرسورهای با ظرفیت کوچک برای استفاده در محیطهای خانگی مناسب هستند؛ از طرفی، کمپرسورهای هوا با ظرفیت بیشتری که برای کاربردهای صنعتی استفاده میشوند. مخزنهای مختلفی که در حال حاضر در بازار یافت میشوند عبارتاند از:
پمپ باد ۱۰ / 25 / 50 لیتری
کمپرسورهای هوایی با ظرفیتهای ۱۰، ۲۵، ۵۰ و ۸۰ لیتر، انتخابی ایدهآل برای استفاده در منازل هستند. این مدلها با ظرفیت کمتر خود، وزن سبکتری دارند و قیمتشان هم نسبت به مدلهای بزرگتر مناسبتر است.
پمپ باد ۵۰۰ لیتری
این کمپرسورها با توان و قدرت بالا، انتخاب مناسبی برای کاربردهای صنعتی هستند. عموماً کمپرسورهای بادی با ظرفیت ۵۰۰ لیتری، کمترین میزان صدا و لرزش را داشته و قابلیت استفاده طولانی مدت را دارند.
پمپ باد ۳۵۰ لیتری
یکی از انواع پمپ باد صنعتی «پمپ 350 لیتری» است که از مدلهای پرکاربرد در صنعت محسوب میشوند و میتوانند برای مصارف مختلف در کارخانهها و کارگاهها استفاده شوند. اگر میزان مصرف هوای فشرده در محیط شما حدود ۲۵۰ لیتر است، استفاده از کمپرسورهای ۳۵۰ لیتری توصیه میشود تا فشار روی کمپرسور کاهش یابد. این اقدام منجر به افزایش عمر مفید و بهبود عملکرد دستگاه میشود.
پمپ باد ۲۵۰ لیتری
یکی از انواع کمپرسورهای باد که بر اساس ظرفیتش دستهبندی میشود «کمپرسور باد ۲۵۰ لیتری» است. این نوع کمپرسورها از ورق با ضخامت حدود ۳ میلیمتر استفاده میکنند که باعث میشود خطر خرابی و آسیب به دستگاه به حداقل برسد. اغلب این کمپرسورها با دو نوع مخزن مختلف در بازار عرضه میشوند و انتخاب میان آنها بسته به نوع کاربری و شرایط محیطی صورت میگیرد. این دو نوع مخزن شامل مخزن خوابیده و مخزن ایستاده میشوند.
کمپرسور باد ۲۵۰ لیتری برای کارهای صنعتی کوچک گزینهای مناسب است؛ بااینحال در صورت استفاده از آن برای انجام کارهای بزرگتر، لازم است توجه کافی به فشار باد وارد شده داشته باشید تا از آسیب دیدن دستگاه جلوگیری شود.
از دیگر حجمهایی که در بازار وجود دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پمپ باد 24 لیتری
- پمپ باد 30 لیتری
- پمپ باد 80 لیتری
- پمپ باد 150 لیتری
- پمپ باد 750 لیتری
نکاتی در زمان خرید انواع پمپ باد
هنگام خرید پمپ باد فاکتورهای زیادی وجود دارد که توجه به آنها ضروری است. این فاکتورها عبارتاند از:
- نوع برق مصرفی
- جریان حجمی هوا
- ابعاد کمپرسور
- کاربرد پمپ باد
- روغنی یا بدون روغن
- حجم مخزن
سخن پایانی در مورد بررسی انواع پمپ باد
پمپ هوا یک وسیله است که وظیفه جمعآوری و فشردهسازی هوا را بر عهده دارد. این دستگاه در محیطهای مختلف از خانهها تا صنایع متنوع به کار میرود؛ برای مثال از کمپرسورهای هوا در امور روزمره برای پر کردن یا تخلیه کردن هوا در ابزارها و وسایل مختلف استفاده میشود. امروزه انواع مختلفی از پمپهای هوا طراحی و به بازار عرضه شدند که شما را قادر میسازند تا به بهترین نحو از آنها برای انجام کارهایتان استفاده کنید.
منبع: ابزاررضا