معرفی گونه‌های مختلف اره دستی چوب بری و نجاری و کاربرد آن‌ها

معرفی گونه‌های مختلف اره دستی چوب بری و نجاری و کاربرد آن‌ها

در گذشته وقتی نام اره به گوش کسی می‌خورد، اولین چیزی که به ذهنش می‌رسید بریدن چوب بود؛ اما امروزه تنوع انواع اره دستی برای چوب بری و نجاری به طرز چشمگیری افزایش یافته و در صنایع مختلف از آن‌ها استفاده می‌شود. با توجه به این تنوع، انتخاب یک اره دستی مناسب برای کار، اولین و مهم‌ترین گام برای آغاز هر پروژه‌ای است.

در این مقاله از سایت هشتیا، به صورت کامل و تخصص انواع اره‌های دستی را معرفی می‌کنیم و به بررسی ویژگی‌ها و کاربردهای هر کدام می‌پردازیم.

معرفی کامل انواع اره دستی چوب بری و نجاری

اره دستی یکی از ابزارهای مهم و پرکاربرد در صنعت نجاری است که برای برش چوب با اندازه‌ها و ابعاد گوناگون از آن استفاده می‌شود. این ابزار نه تنها در نجاری، بلکه در صنایع مختلف کاربرد دارد. برای اینکه بتوانید چوب را به‌طور دقیق و تمیز برش دهید، باید اطمینان حاصل کنید که دندانه‌های اره «صاف» و تیغه آن «تیز» است.

اره‌های دستی در انواع گوناگونی تولید می‌شوند و هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند. در ادامه انواع اره دستی نجاری را به شما معرفی می‌کنیم؛ فقط یادتان باشد اره‌های دستی بیشتر برای کارهای کوچک و جزئی استفاده می‌شوند، در حالی که برای کارگاه‌های بزرگ‌تر باید از اره‌های حرفه‌ای‌تری استفاده کرد.

انواع اره دستی چوب بری بر اساس نوع برش

اساساً هر اره‌ای برای نوع خاصی از برش و کاربری طراحی شده است. 2 مدل از معروف‌ترین انواع اره‌های دستی که در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند عبارت‌اند از:

اره‌های دستی طولی بر

این اره‌ها در جهت طولی چوب حرکت می‌کنند؛ به همین دلیل تیغه‌های آن‌ها یک‌طرفه است و تنها در حرکت برگشت، چوب را می‌برند. اره‌های دستی طولی بر برای تهیه تخته‌ها از تنه درختان، ساخت چارچوب‌های بزرگ و هر گونه برشی که نیاز به برش در جهت طولی دارد، مناسب‌اند.

اره‌های دستی عرضی بر

یکی دیگر از انواع اره دستی، «اره عرضی بر» است. این اره‌ها در خلاف جهت الیاف چوب عمل می‌کنند؛ بنابراین تیغه‌های آن‌ها باید دوطرفه باشند تا بتوانند در هر دو حرکت رفت و برگشت، چوب را ببرند. این اره‌ها برای ساخت و تعمیر مبلمان، قفسه‌ها، قاب‌ها و هر پروژه‌ای که نیاز به برش‌های دقیق در جهت عرضی چوب دارد، ایده‌آل هستند.

انواع اره نجاری دستی بر اساس نوع کارکرد

انواع اره‌های دستی نجاری بر اساس نوع کارکرد به 11 دسته زیر تقسیم می‌شوند:

اره دو طرفه

یکی از انواع اره نجاری دستی، اره دو طرفه است که دارای تیغه‌های دو طرفه می‌باشد؛ یعنی در هر طرف، دسته‌هایی طراحی شده که امکان اره کردن چوب توسط دو نفر به‌طور همزمان را فراهم می‌کند. این اره‌ها از نظر قدرت دست، با اره‌های میزی قابل مقایسه هستند و می‌توانید برای برش‌های سنگین روی آن‌ها حساب کنید. بیشترین کاربرد این اره‌ها برای «بریدن تنه و الوار درختان» است.

اره مویی

تراشیدن چوب با دقت و ظرافت بالا یک هنر است و به همین منظور «اره‌های مویی» طراحی شدند. این اره‌ها بسیار نازک هستند و شباهت زیادی به اره‌های کمانی دارند. اره مویی از انواع اره دستی است که دارای تیغه بسیار نازکی می‌باشد و از لحاظ شکل ظاهری شبیه حرف U است.

شما می‌توانید این اره‌ها را هم به‌صورت دستی و هم برقی تهیه کنید. مدل‌های برقی برای برش‌هایی با ضخامت بیشتر و نیاز به قدرت بدنی کم‌تر مناسب‌اند.

اره دستی سنتی

یکی از انواع اره دستی چوب بری که حتماً نامش را تاکنون شنیدید، همان اره‌های دستی سنتی هستند. این اره‌ها دارای دسته D شکل و یک تیغه با دندانه‌های بزرگی می‌باشند و در طول‌ها و ضخامت‌های مختلف تولید می‌شوند.

اره‌های نجاری دستی سنتی سه نوع هستند:

  • نوع اول با طول تیغه حدود ۶۰ سانتی‌متر و حدود ۵ دندانه در هر اینچ است که دندانه‌های درشتی دارد و برای برش‌های طولانی مناسب است.
  • نوع دوم با حدود ۸ الی ۱۲ دندانه در هر ۲۵ میلی‌متر برای برش‌های عرضی استفاده می‌شود.
  • سومین نوع، دندانه‌هایش بین حالت اول و دوم است و از لحاظ طولی به 40 سانتی‌متر می‌رسد.

اره باغبانی (سامورایی)

اره سامورایی یا همان اره باغبانی با دندانه‌های بزرگ جایگاه ویژه‌ای بین نجاران پیدا کرده است. این دندانه‌ها به شکلی طراحی شدند که برای انجام برش‌های سریع بسیار مناسب‌اند. انواع اره‌های باغبانی از نظر ظاهری شبیه به اره‌های چوب بری هستند. این تشابه ظاهری باعث می‌شود که اره سامورایی به چشم یک ابزار کلاسیک و زیبا به نظر برسد؛ در حالی که توانایی انجام کارهای سخت و پرکاربرد را دارد.

اره دم روباهی

تیغه برخی از اره‌ها به شکل خاصی طراحی می‌شوند؛ برای مثال اره دم روباهی به‌گونه‌ای ساخته شده که نوکش باریک‌تر از بخش انتهایی است و به همین دلیل از لحاظ ظاهری شبیه دم روباه می‌باشد. این طراحی به آن اجازه می‌دهد که در برش‌های بزرگ، به‌راحتی حرکت کند و اصطلاحاً تاب نخورد.

طول اره‌های دستی دم روباهی بین ۳۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر متغیر است. انواع اره دستی دم روباهیی توانایی برش چوب به‌صورت طولی و عرضی را دارند، از این رو برای کارهای مختلف نجاری بسیار مفید هستند.

اره معرق کاری

یکی دیگر از انواع اره چوب بری دستی، «اره معرق کاری» است. این اره به خانواده اره مویی تعلق دارد؛ اما بخش منبت آن عمیق‌تر است. اره‌های معرق کاری قادرند عمق بیشتری از چوب را حفر کنند.

اره نوکی

اره نوکی زمانی به کار می‌رود که نیاز به ایجاد سوراخ‌هایی با شکل‌های مختلف در شرایطی که به سطح خارجی دسترسی نداریم، باشد. تیغه نازک این اره‌ها به‌راحتی در فضاهای کوچک استفاده می‌شود؛ اما به دلیل دندانه‌های بزرگش، برش‌های ظریفی ایجاد نمی‌کند. شما می‌توانید تیغه‌ها را بر اساس نوع کارتان تعویض کنید.

اره پشت دار

اره پشت دار یکی از پرکاربردترین انواع اره نجاری دستی است که در ساخت اتصالات سازه‌های چوبی به کار می‌رود. نام این اره به خاطر وجود یک قطعه چوبی یا فلزی در بخش بالایی تیغه‌اش است که به آن «پشت» می‌گویند. این ویژگی باعث می‌شود در زمان استفاده، تیغه اره تاب پیدا نکن و انحنا به وجود نیاید. اره پشت دار باعث دقت بیشتر در برش و کنترل بهتر کار می‌شود.

این اره نجاری برای برش عمودی چوب‌ها، برش دقیق در زوایای مختلف و قطع کردن مورد استفاده قرار می‌گیرد. در هر 25 میلی‌متر از تیغه اره پشت دار معمولاً 13 تا 15 دندانه وجود دارد و طول تیغه معمولاً 20 تا 40 سانتی‌متر است. این اره ایمنی بالایی دارد؛ زیرا دندانه‌های روی تیغه به سمت جلو مایل‌اند و در زمان برگشت هیچ خطری برای نجار ایجاد نمی‌کنند.

اره روکش بر

یکی از انواع اره دستی چوب که دارای طراحی خاصی است، «اره روکش بر» می‌باشد. این اره برای بریدن روکش‌هایی با ضخامت 1 الی 2 میلی‌متر مورد استفاده قرار می‌گیرد. شما برای استفاده از این اره به دقت بسیار زیادی احتیاج دارید.

اره ژاپنی

این اره با تیغه‌ای خاص و طراحی جذاب، از انواع اره دستی است که یک اصالت «ژاپنی» دارد. اره‌های ژاپنی برای برش‌های دقیق و ظریف استفاده می‌شوند. این اره‌ها توانایی برش دقیق انواع چوب‌های سخت و نرم را دارند. آن‌ها می‌توانند قسمت‌هایی از چوب که اره‌های معمولی نمی‌توانند به آن دسترسی پیدا کنند را به‌راحتی برش دهند.

اره برش سطح

اره‌های برش سطح گزینه ایده‌آلی برای برش‌های ظریف‌اند. تیغه‌های این اره‌ها بسیار نازک هستند و دو لبه دارند که هر یک دارای دندانه‌هایی متعامد هستند. این ویژگی باعث می‌شود که بدون آسیب زدن به سطوح چوب، آن را برش دهند.

کلام آخر

در این مقاله از سایت هشتیا تلاش کردیم تا انواع اره دستی نجاری و کاربرد هر یک از آن‌ها را به شما معرفی کنیم. با مطالعه این مقاله اطلاعات کافی درباره انواع اره‌های دستی مختلف از عرضی بر و طولی بر گرفته تا اره مویی، نوکی، سامورایی و… به دست آوردید؛ تا حدی که می‌توانید به‌تنهایی بهترین مدل را برای نیاز شخصی‌تان انتخاب کنید. یادتان باشد هر اره‌ای بر حسب وظیفه، کیفیت، جنس و کاربردش قیمت‌گذاری می‌شود.

منبع: ابزاررضا

امتیاز این مقاله

ارسال دیدگاه